GeBe Cornetto Classico

född 18 maj 2016

e. Coelenhages Purioso RP 188

u. Bogaloss RP 1320 H

ue. Veronas Bo-Gi RP 134 - Hellekis Timjan - Dito

 

Ruben var lite åt det blyga hållet som föl, både mot oss och mot världen de första dagarna. Han vågade knappt lämna mammas sida utan sprang tätt intill hela tiden, vilket var i kontrast till hans båda brorsor som var lite kaxigare som små.


Vi försöker redan från början vara med våra föl, och med Bogaloss som har fullt förtroende för oss var det aldrig några problem. Han blev aldrig den här bitiga bushingstfölet som liten, utan bara vänlig och känslig.

Han har mer och mer blivit en kopia av sin mor både till utseende och temperament. Otroligt social och tillmötesgående i grunden, lyhörd känslig men ändå trygg - lite hingstig och karraktär vid vissa tillfällen nu i sommar men det är ju fullt naturligt.


Att hantera ben och hovar har heller aldrig varit några problem och nu när vi skulle testa att klippa öronen så var det ingen reaktion överhuvudtaget. Har även vart på och provat med klippmaskin för tränings skull.

Han har vart lite kittlig känslig i hårremmen och reagera någon gång tidigare, men är nu van vid det mesta.

Tränar lite lagom med unghästarna det första året i grunderna. Ej löshoppad tycker det kan vänta utan huvudsaken är att man befäster grundhantering som stanna, backa och vänta. Rep bakom rumpan på benen. Träns och longering.

Lastningen har vi tränat tre gånger nu under våren och nu fungerar det utan problem.

Han har inga problem att vara ensam, och det är av en lite speciell anledning. Vi har ett litet dike i en av våra hagar som ibland blir vattenfyllt, vilket Ruben tyckte var lite läskigt, han visste inte hur han skulle göra för att ta sig över. Så när mamma Bogaloss hoppade över diket så följde inte Ruben efter utan stannade kvar, och fick vänta tålmodigt på att mamma skulle komma tillbaka igen. Med tiden så fattade han hur man skulle göra för att ta sig över diket, men på köpet har han nu heller inga problem med att vara ensam i stallet.


Länk till Rubens stamtavla.
http://www.allbreedpedigree.com/gebe+cornetto+classico


Här nedan kommer en beskrivning av hans föräldrar och släktingar.

Fadern Coelenhages Purioso

Stuteri K2 gjorde ett byte säsongen 2015 mellan Leuns Velds Lord och Purioso. Då passade vi på att använda denna hingst som både presterat i aveln och i tävlingssammanhang.
Purioso är en äldre Holländsk hingst som först användes till avel som unghingst och sedan såldes som tävlingsponny. Nu för ett par år sedan köptes han tillbaks av Coelenhages stuteriet. Där har han nu fått flertalet nya små avkommor. 
Hans tidigare tävlingskarriär toppades i Danmark med att bli Dansk Mästare i dressyr.

Kända söner till Purioso i Sverige

Jarno,  Bodo  och Hynder Hoeves Ramses

Alla tre har tävlat på SM nivå i dressyr och dessa tre Puriososöner är alltså tillverkade i Holland när Purioso var unghingst.
Jarno är sagohingsten som vann 30dagars bruksprov i Holland med topppoäng innan han köptes av stuteri K2. Därefter har han varvat en lysande tävlingskarriär med en mycket bra avelskarriär. Med första ryttaren har han tagit SM Guld både lag och individuellt samt vunnit i Globen. Nu tävlas han åter igen internationellt i Europa med tredje tävlingsryttaren. Hans avkommor är vinnare i treårstest och kvalitetstävlan både i hoppning och dressyr. Tävlingsbanorna är det som gäller framöver för dessa lovande avkommor.
Bodo (helbrodern till Jarno) verkade först i Holland ett antal år och är där hingstfader i flera led, därefter såldes han som tävlingsponny till Sverige. Numera vallack men förekommer som far morfar farfar både i Holland och Sverige.

Ett särskilt omnämnande får Wengelos Rickardo e. Purioso, en avelshingst som är utöver de vanliga och nu såld från Holland till Tyskland som tävlingsponny.

Coelenhages Purioso

Wengelos Ricardo Foto sjoert.com

Jarno

Bodo

Hynder Hoeves Ramses Foto Högås stuteri

Modern (K2) Bogaloss

Bogaloss C-ponnyvinnare 5-årschampionatet 2010 Foto jacglennphoto

Bogaloss är vårt första avelssto. Ett litet "fullblodssto" i C-ponnyformat.

(Då Purioso har 50% fullblod resp 50% ren welsh redan i andra led kan vi nu skönja att Ruben fortsätter i mammas spår och blir en fullblodshingst fast i D-ponnystorlek med welshens kropp men med fullblodets linjer.)

Bogaloss vann championatet i hoppning 2010. Det var duktiga Emelie Wedenberg som red och utbildade henne i tre månader för att sen att avsluta med den stora bedriften med vinst i hoppchampionatet för 5 åringar. Då var Bogaloss en fullfjädrad hoppeponny.  Hon sög tag i hindren så att man häpnade, Hon var som en annan häst.
Emelie om Bogaloss
""Bogaloss var verkligen helt underbar! Hon var fantastisk att jobba med, så lättlärd och positiv. Hoppade bra gjorde hon också. Hon är nog en av de trevligaste hästar/ponnier som jag har ridit.""

Länk till championatet
https://www.youtube.com/watch?v=2d6Ys4ONBSk

Men hon blev sen också en otroligt trevlig dressyrponny/allroundponny att rida ut på. Vi hade en härlig tid då Hanna själv utbildade Bogaloss, från lokal LC på dryga 60% till regional LA Lagtävlanspr. på 69%.

https://youtu.be/siq2rsFU3UA


2012 seminerades hon igen och sen dess är det avelssto som gäller. Nu iår har hon dessutom tagit sig an en granntös som pysslar och rider på henne - mammor behöver röra på sig emellanåt.

Morfar

Veronas Bo-Gi Elite i Holland :) Foto Karin Levin

Veronas Bo-Gi
Ridponnyhingsten, som tillsammans med Power Boy, var de två första utländska ridponnyhingstarna som gjorde avtryck i svensk ridponnyavel. Till skillnad från Power Boy var Bo-Gi en förädlare med mkt fullblod och arab i linjerna men också en del Welsh/Welsh Mountain Däribland stoet Clarash Wild Rose, ett sto som har betytt mycket i Holland .
Bo-Gi har lämnat både hingstar och tävlingshästar av kvalite, senast Vegelins Goya  bronsmedaljör i EM. Bo-Gi är far och morfar farfar till flera hingstar i Holland.
Han blev Elitpremierad i Holland nu våren 2017.
Dessförinnan blev han även Elit i Sverige - Haralella är den senaste i raden duktiga tävlingsindivider i Sverige denna gången en hoppeponny.

Länk till stuteri K2s sida om Bo-Gi
http://www.stuterik2.se/74717689

Här finns det mesta att läsa om morfar BoGi, som Bogaloss och flertalet av hennes halvsyskon är starkt präglade av.

 

Mormor

Uppfödare/fotograf Jenny Staaf

Mormor, Moflos Zoraya, var ett rent welshsto som fick fyra helsyskon e Veronas Bogi. Hon avslutade sin tid som avelssto med att få ett föl efter De Goede Ree Metall vid sidan av att vara läromästare i hoppning.

Moflos Zoraya har ett starkt welshblod- Mödernet bygger mkt på den duktiga hingsten Dito och längre tillbaka stamstoet Närkeby Zorba som var mor till två SM vinnare.
Zorayas far Hellekis Timjan har gjort avtryck genom sonen Tim den "första" svenskaavlade ridponnyn som tävlat FEI i dressyr både med svenska och utländska ryttare.
Dito i sin tur är en av de bästa förärvarna i svensk hopptävlingssammanhang, exempelvis Coral Crown e Dito. Nämnas kan också i det här sammanhanget, Moflos Zmirnof en halvbror till Zoraya (Dito som morfar).
Zmirnof var en duktig hoppponny plus att han även fått några avkommor däribland ponnyn Wild at Heart, vilken tävlade Svår/Grand Prix hoppning internationellt och är nu såld till Tyskland.

Övrigt kan nämnas att alla tre hingstarna på mormors sida, Timjan-Dito-Cognac gått SM, bla i hoppning dressyr och eller fälttävlan.

Bildspelet visar helsyskonen Bogaloss - Diggiloo - Diggiley - Moflos Zoogin.

Bogaloss

Diggiloo

Diggiley

Moflos Zoogin