Måndagen den 11 november


Twyford Cress - welsh mountain

Cress var Hannas - gårdens -  första häst som vi köpte långfredagen 2003,  när Hanna var sex år.
Hon är född 1993 och vi köpte henne alltså när hon var 10 år.
e. Scrafton Night Owl u. Twyford Caraway e. Twyford Gamecock
Hennes stamtavla ser du här
http://www.allbreedpedigree.com/twyford+cress
Cress är uppvuxen och född hos Mrs AM Mountain i England och importerades av Nette Mörner-Norström, stuteri Mälby. Cress och Twyford Meleri skulle vara hennes första grundplåt i stuterieverksamheten. Hos henne fick Cress ett stoföl som var kvar några år som avelssto - Mälby Clove e. Molstabergs Sandstorm Hon har i sin tur fått tre föl Mälby Caraway, M. Cinnamon och M.Cardamom. Clove är nu såld och ägs av Elin och Helen Tuttaren och verkar fått en del av Cress i sig. Kort på dem båda kan ni hitta i bilderbok under HÄSTAR VI HAFT sista sidan.
Hon tömkördes av Birgitta Rehnström vars barn oxå red in henne
Cress var en bra utställningsponny men en ändå bättre ridponny och lånades kanske just därför ut till Mickis Lövenhjelm vilken red och tävlade henne både i dressyr och hoppning. Men den riktiga tävlingskarriären ordnade Malin Eriksson som tog Cress upp till LB (och startade LA) vilket är ganska häftigt då hon är bara 120 cm. Vann gjorde hon för det mesta men sen i de högre klasserna blev det besvärligare med kombinationsavtånden då hennes storlek blev begränsande. Malin som lånade Cress drygt ett år, bor i Äppelbo utanför Leksand.

Så fort Hanna började rida på allvar, när hon var 8 år, förstod vi vilken pärla Cress var som första tävlingsponny. Lite humör och även nerv i form av otålighet finns det i henne som gör att hon också tänder tilll så där lagom när det är hopptävling på gång. Däremot på träningar gick hon enbart som en klocka. 
Hanna tävlade upp till LC i hoppning och LB i dressyr voch lätträknade är de gångerna som det inte vart rosett med hem. En utav höjdpunkterna blev när hon vann en LB i dressyr och även när de tog hem KnatteMästerskapet i hemma klubben. Se videosnuttar här :
http://www.youtube.com/watch?v=QyAVnqV6rqo&feature=channel
http://www.gaseberg.se/24553128
Hon var otroligt lätt att ha med sig på träningar och tävlingar förutom att hon var lite högtalarkänslig.

Vi seminerade henne sommaren 2003 med Veronas Bo-Gi, men tråkigt nog dog fölet efter sex timmar då det var för svagt. Veterinären skickade oss direkt till ett travstuteri där hon då istället blev foster mamma till ett litet travföl som fick namnet Cress Palema. Se bild i bilderbok.

Hanna växte ur Cress när det gick som bäst men sånt är livet och hon såldes till en jätte liten mysig tjej som heter Lova med familj som bor bara två mil härifrån och det går jättebra, de är så skönt när vi kan känna att det blev så bra och en ny familj kan ha glädje av en trevlig liten Cress.
Flera bilder ses både under HÄSTAR PÅ GÅRDEN - Hästar fotoalbum och HÄSTAR VI HAFT - bilderbok

Rosita russ/travkorsning

FAKTA
Russ-travkorsningssto (egen slutsats då hon var resultatet av en tjuvbetäckning med alternativ arab eller travunghingst) lånad av familjen Skogsberg hösten 2003
ca 125 cm, mbr

"Vi hyrde Rosita som sällskapsponny till Cress men då de inte var så bra kompisar (det var hopplöst att leda dom fram och tillbaks till hagen) så lämnade vi tillbaks henne efter ett par månader. Under den tiden vi hade henne red Annie henne(Hannas kompis och nuvarande granne) och vi var även ute och körde henne med rockard och de, de tyckte hon om."

Yosephine svenskt halvblod

FAKTA
Yosephine 17046, stofamilj 49, född 1980 hos Evert Appelberg (min far)
e. Nepal u. Yrja e. Ouvertyr-Yvon-Egal-Alderath-Jauer
stamtavla :
http://www.allbreedpedigree.com/yosephine2
AB- prem. Elmiasto-diplom 
Vann treårspremieringen i Axvall över alla treåriga ston i Skaraborg med 41 poäng 88889.
Föl lista:
Davos f.88 e. Indus blev ridskole häst i Boden
Jaffa f 90 e. Judex xx Såldes som körhäst-par, gått reg för handikappade.
Nyans f.91 e. Napoleon Körhäst enbet - regionalt
Mirage f 92 e. Magini Är exporterad till USA
Yaponica f.94 e. Nocturne
Yoggi f.96 e. Magini Såld till Gbg - dog ung
Yenni f.98 e.Chess Exporterad till Norge
Yaqline f.99 e.Magini Småland
Korall f.00 e.Krius xx Ägs av min lilla syster Karin Appelberg

Svante Roy shetlandsponny

FAKTA
Lånade ponnyn en sommar till Carl men det blev mest Annie (Hannas sommarkompis) som red honom.
Han var med på ridlägret Hanna och Cress var med på och vi frågade ägarna om vi fick låna honom några veckor. Hanna och Annie hade mysiga stunder med denna lite lagom envisa Shettis och Cress. Han hade bott innomhus i en lägenhet som liten bäbis och sovit i sängar??
Fick en hälsning i Gästboken av den gamla ägaren och hon undrade om jag visste vem vi hade lånat honom av då de hade tappat bort avtalet mellan dem och familjen i Brålanda.
Själv kom jag inte heller ihåg men efter lite detektivarbete fick jag reda på att han var hos en tjej utanför Vänersborg som sällkapsponny till några halvblod och mådde jättebra förutom lite stel i bakkärran emellanåt. Hanna ville så klart att vi ska åka och hälsa på han ihop med Anni. 

Detta med att han sovit i sängar hade jag för mig att Andreassons menade på att det fanns bildbevis på men det kan kanske varit hos uppfödaren ??
Alexandra sa i telefon att de hade visat honom på utställning och att han fått bra omdömen. Hon kanske skulle återkomma om stammen för det hade varit roligt att veta vem han är efter - han va så söt och välproportionerlig.

Här nedan följer det mailet vi fick av Alexandra som tävlade honom i sin ungdomsdagar.

Hejsan!
Vi har aldrig sålt honom utan bara lånat ut på obestämd framtid skulle jag tro min mamma är som
sagt lite snurrig :)
Vi hade honom fram till 95 96 tror jag, kommer inte ihåg exakt... Vi hade honom från han var unghäst
och min store bror och stora syster red in honom.
Han låg nog aldrig i någon säng vad jag kom ihåg men vi hade inne honom i huset några gånger,
vi fick sådana ryck ibland. Jag har haft honom från jag gick i mellanstadiet till högstadiet då jag var för stor för honom och
vi skaffade en annan ponny till mig och det var i den vevan mamma besluta att låna ut honom.
Jag tävlade hoppning med honom när jag var ca 7-8 år i Lätt A så länge han inte blev tjurig och vägra hoppade han riktigt bra. 
 

Fick lite tvetydkiga känslor då jag förmedlade telefonnumret till den vad jag förstår "rättmätige" ägaren. Hon som hade Roy nu hade helt sonika fått honom avdumpad på stallbacken av Brålanda familjen som inte ville/kunde ha honom. Hon var  nu mer än fäst vid honom och tog hand om honom på bästa sätt. Men Alexandra berättade att hon ej var ute efter att ta tillbaka honom - och det får jag lita på ...

Petité - shetlandsponny

FAKTA
f.95 e.Pontus u. Pyret mnkh. 107 cm
Ytterligare en shettis som vi hade på foder från nyår 2006 till våren 2007.
Först och främst som ridkompishäst men också att jag körde henne en del när Hanna red Cress.

En mysig liten dam inga alls shettis maneér utan nästan mera fullblod!! lite försiktig och ville gärna springa bort från saker som var lite läskiga. Tex när de var halt ute så gick hon inte försiktigare som de flesta utan då gick benen som trumpínnar istället. Både Elin Hannas klasskopmis, Annie och Carls klasskompis och vår granne Emma Rudell red henne. Plus att Hanna själv tyckte det var jätte roligt att rida ut en sväng allldeles själv med henne.
/Hillevi

Petité var

Karla - holländskt halvblod

FAKTA
f.92 e.Purioso u.Carla e.Tobert-Piana-Uppercut xx
Lånad av familjen Andreasson vår-vintern 2008
Stamtavla:
http://www.allbreedpedigree.com/karla+r
Denna gången var tanken att Bertil kanske kunde få en häst att rida lite, då hon inte hade någon som pysslade om henne hos ägarna. Hon var kanske inte så lätt som vi trodde utan lite nervig och behövde oftast ridas med graman som hon var van vid då huvudet lätt blev som en stjärnkikare. En snäll men i grunden lite känslig häst. Jag red och tränade lite för Anette Bergstrand och det gick emellanåt riktigt bra då hon slappnade av.
Problemet var att hon när vi fick henne hade en kraftig bihåleinflammation som värkte sönder och började rinna ut på nosryggen. Det blev en del veterinär besök och tillslut operation på Skara och därefter åkte hon hem för enbart vila.

Sedra - tysk ridponny